Virus i formateig a baix nivell

Escrit per Jan Llepat | Dins la categoria ,


Últimament m'estan arribant alguns ordinadors infectats per virus que costen força d'eliminar. I encara que reinstal·lem el sistema operatiu continuen a l'ordinador.


Són els virus que infecten el MBR (Master Boot Record). El MBR és el primer sector del disc dur on s'enmagatzema les dades per: engegar el sistema operatiu, escriure l'arbre de particions o per identificar un dispositiu.
La qüestió és que hi ha alguns virus que utilitzen aquest sector i no s'eliminen amb un formateig normal fet amb el cd d'instal·lació de Windows o amb la l'ordre Format.

Per eliminar completament les dades del disc i per tant del primer sector cal realitzar l'anomenat formateig a baix nivell.

Si suspitem que el virus afecta només el MBR podem intentar abans de fer el formateig a baix nivell el següent procediment:



Entrar amb un Boot cd o disc de sistema que tingui l'utilitat FDISK. Llavors desde la unitat que vulguem reparar escriure: 

                                           C:/Fdisk /mbr (a l'exemple ho fem desde l'unitat C:)


Amb això aconseguim rescriure el MBR sense modificar la informació de la taula de particions.
Tot seguit fem un formateig normal i instal·lem de nou el sistema operatiu.

Si tot i així el virus no desapareix caldrà fer el formateig a baix nivell que tot seguit explicaré, no sense abans desar les dades que vulguem salvar del disc a un lloc segur.
No cal dir que un cop realitzat el formateig a baix nivell no serà possible recuperar res de res. Doncs una vegada fet l'advertiment anem a començar...


D'eines n'hi ha moltes però jo utilitzo les que estan incloses en el Hiren's Boot CD 10.1 (clickant sobre el nom podreu descarregar-vos una imatge ISO per crear el Boot CD tot seguit). En un altre article us ensenyaré totes les eines que porta el CD.

1er) arrenquem l'ordinador desde el CD i un cop tinguem el menú al davant escollim la opció START Hiren's BootCD.
Tot seguit seleccionem la opció (6) - HARD DISK TOOLS.

2n) Prem dues vegades "MORE" fins arribar a la utilitat HDD ERASE que escollirem. Deixem que és carregui i seguirem aquesta seqüència de pregunta-resposta:

Do You want procced (y/n) ---> Y (i premem enter)
Press N to go the next page ---> N (i premem enter)
Do you want agree (y/n) ------> Y (i premem enter)

3er) Finalment sortiran tots els discs dur que tenim i ens preguntarà a quin d'ells volem fer el formateig a baix nivell i després de varies preguntes a les que contestarem que si (Y) començarà el formateig.


ADVERTIMENT: Sobretot intenteu no abortar el procès fins que acabi per no inutilitzar el disc!

Recordeu també de reescriure el MBR i així tindreu el disc dur com si sortís de fàbrica,  lliure de qualsevol virus i apunt per instal·lar de nou el SO.

Comentaris (0)

Publica un comentari a l'entrada

Subir